субота, 9. мај 2009.

Živi utisci: ROUGH BLUE + NO RULES (BiH), 06.05.2009. @ Žica



Beše to malo R'n'B i R'n'R razonode u sred učmale radne nedelje: posetili su nas No Rules iz Tuzle, sa Rough Blue kao lokalnom podrškom.

Rough Blue


Za Rough Blue se sada definitivno može reći da su uspeli da postignu savršenu živu ravnotežu - sviraju potpuno ležerno, spontano i energično, a da pritom to zvuči uskladjeno i usvirano, ukratko, vraški dobro.



Svirkom zaista pružaju sve ono shto želite od živog Rhythm'n'Blues-a. I novi bubnjar se odlično uklapa, što poštenom svirkom, što po stavu. Iako u suštini na stvaralačkom početku, RB već obećavaju. Jedino što je malo problematično je što im sadašnja set lista sadrži obrada i autorskih pesama otprilike u razmeri 1:1, tj. poPola (do skora je cifra bila značajno na strani obrada). Ovo za posledicu ima to da, iako nove autorske stvari zvuče super, jednostavno vam ne ulaze u glavu, jer ih prirodno potisnu već vam odavno poznate pesme, tj. obrade. Ali, to je normalno za "prelazni period", kada je autorsko stvaralaštvo benda još u povoju. Sve u svemu, izuzetno kvalitetna + izuzetno zabavna svirka, šta više možete da tražite. Držimo fige da Rough Blue nastave ovim valjanim pržačkim putem i da ih na sledecem koncertu dočeka koji (do jaaaajaaa :D) singalong!



No Rules


Hm. Sve je to kao dobro odsvirano i uštimano, ali... Pa, stegnuto je. Bez obzira na to što ima "koreografije", kao što je blago podizanje gitare npr., stiče se utisak da pored fokusiranosti da se zvuči i deluje "tru" rokenrolerski (a i to vrlo definisano, u stilu Partibrejkersa) nije ostalo prostora za glavnu stvar - R'n'R žar i energiju. Ono što jeste činjenica je da zvuče bolje uživo nego na snimcima, ali jednostavno, ništa ne varniči, jednostavno se ne da osetiti i pokupiti bilo kakva vibracija (za razliku od prvog benda), osim nekakve tromosti. Sve ovo slobodno možete i zanemariti, jer je prosta istina da mi nisu legli. Utisci su subjektivna stvar, a na mene No Rules nisu ostavili nikakav.




Foto: Reakcija
Ostatak fotki Rough Blue možete videti na:
http://picasaweb.google.com/reakcija/RoughBlueZicaBeograd20090506#

недеља, 3. мај 2009.

Hold On...



Za sve nas koji smo imali žarku želju da gledamo Slim Cessna's Auto Club ovog proleća na evropskoj im turneji, ali Beč je bio tako blizu, a tako daleko ($$$)...




www.myspace.com/slimcessnasautoclub


SHORTSTACK - The History Of Cut Nails In America (2006)

Drugi album benda Shortstack - The History of Cut Nails In America, stoji na listi čekanja za blogovanje već preko godinu dana. Razlog za to je glup i banalan - jednostavno mi nikako nije pošlo za rukom da ih opišem i definišem, a da mi se čini da je taj opis veran. Definitivno odustajem od pokušavanja. A uostalom, ako ste baš raspoloženi za čitanje, uz album, u okviru dwnld-a dole, nalazi se i tekstić samog izdavača...

Zato, samo par crtica opisa: pred vama je potpuno autentična mešavina planinskog kantrija/folka i rokabilija, ali ne na tipično poletni način koji bi ste (verovatno) automatski povezali sa kombinacijom ovih žanrova. Shotstack zvuk je mračnjikaviji i mističniji, a pritom ostaje potpuno nepretenciozan, tečan i energičan.


Tracklist:

1. Wiseblood
2. Riverbend
3. Wreckin' Ball
4. Ten Thousand Acres
5. Good Intentions
6. Two White Horses
7. Man in Love
8. Red Eyes
9. G.B.D.
10. House on Fire
11. Tomorrow Never Comes
12. El Saboteur

Izdato: 2006., Gypsy Eyes Records

Dwnld (mp3, APX VBR, 62mb, .rar):
http://www.mediafire.com/?mlzwdes3zle

www.myspace.com/shortstackmusic