петак, 15. фебруар 2008.

Ug & The Cavemen - Ug & The Cavemen (1987)


Ug & The Cavemen su 1987. izdali ovaj LP i potom jednostavno iščezli. Da li je ih je uzvišeno muzičko iskustvo nateralo ove Brite da se zaista late lijana i odjezde u džunglu ne bih znala, ali nepobitna činjenica je da su iza sebe ostavili fenomenalan psycho trash garage album. Naziv benda definitivno nije slučajnost – ubitačna uvodna stvar Go Gorilla, kao i druge, će vas svakako uveriti u to. No, nisu svi zvuci koji dopiru sa ovog izdanja džungloidno-tarzanski, tu su i klasičniji primeri stare dobre garaže. Ono što je sigurno je da je celokupni produkt energičan, ekstremno zabavan, trashy, krempsoidan, potkovan sjajnom svirkom (koji uključuje kako gitare, tako i organ i duvačke instrumente tu i tamo) i često hirsteričnim vokalom. Dakle, ako i malo cenite ovakve zvuke – smestite Ug and The Cavemen na svoje računalo i prepustite se primitivnosti u svom najboljem i najzabavnijem svetlu.


Tracklist:

1 - Go Go Gorilla
2 - Tarzan's Jungle Home
3 - Nightmare
4 - Be a Caveman
5 - Under the Door
6 - I'm Evil
7 - Rev Up
8 - Switchblade
9 - Shake it Injun
10 - Bo Diddley
11 - Mean Time Mama

Žanr: Tarzan Psycho Trash Garage

Izdato: 1987, Media Burn

Dwnld [mp3, 192 kbps, 43 mb, .rar]:

http://rapidshare.com/files/86573663/Ug___The_Cavemen.rar.html

четвртак, 14. фебруар 2008.

Najava: TURPENTINE BROTHERS u Srbiji!!!

Dakle, ovo je bend chijem se dolasku vaša Kali raduje kao kučence već neko vreme... Da li je neophodno da naglasim da je prisustvo obavezno?

Četvrtak, 14. februar - Zagreb @ Spunk
Petak, 15. februar - Novi Sad @ Gusan
Subota, 16. februar - Smederevska Palanka @ Irish pub Dr. Watson
Nedelja, 17. februar - Beograd @ SKC
Ponedeljak, 18. februar - Zrenjanin @ Klupče

Turpentine Brothers su vrsan primer modernog garage punk zvuka sa orguljama (organom, prim. ur.), ali ne na retro/imitatorski način revival škole koju su predvodili Fuzztones, već daleko inventivnije i savremenije. Otprilike bi se ovim putem kretao zvuk Oblivians da je bend opstao posle sjajne gospel/soul ploče sa Mr. Quitronom, a to je veliki kompliment za talentovane bostonce.

Prvi album “We Don’t Care About Your Good Times” objavljen je pre 3 godine za Alive Records, izdavača koji još od prvog Black Keys albuma ne prestaje da iznenađuje kvlitetom novih bendova koji za njih objavljuju svoje debi albume. Nimalo drugačiji nije ni slučaj Turpentine Brothers. Najpre su bend sastavili Tara McManus (bubnjevi) i Justin Hubbard (gitara/vokal) i uglavnom svirali obrade, bili, takoreći “žurka bend”. Stvari se menjaju u sa dolaskom Zacka Brinesa, starog Hubbardovog drugara iz legendarnih Kings Of Nuthin’. Grupa počinje da piše svoje pesme koje im uskoro prave prolaz kod ljudi iz Alive Records. U Bostonu i okolini postaju tražena atrakcija, te svoje pesme stavljaju na jedinu ozbiljnu proveru, a ta je živo izvođenje istih. Što zbog već pređašnjeg rada u dva poznata lokalna benda (pomenuti Kings Of Nuthin’ + Mr. Airplane Man vrlo brzo osvajaju sve veći broj poklonika ovakvog zvuka po SAD), što zbog reputacije odličnog živog benda, Turpentine Brothers, ali i u Evropi.

Nakon par singlova, prošle godine potpisuju ugovor i snimaju album za renomiranu nemačku etiketu Alien Snatch Records, a isti se pojavljuje tek pre nekoliko dana u formatu kao stvorenom za najzagriženije muzičke fanatike – na vinilu. Otprilike ista priča kao i prvenac: red dobrog garažnog šibanja bržeg tempa, pa jedna ubitačna balada sa kulminacijom uz tople zvuke hammonda. Naravno, ocene albuma su retko ispod 4 zvezdice, a pomalo je smešno čitati pojedine kritike u “ozbiljnim” magazinima u kojima ih porede sa Nick Cave & The Bad Seeds ili Doors. Ha, očito da nikada nisu slušali Lyres, Sonics, Music Machine ili nešto od novije garažne istorije, zapravo glavne predstavnike – Gories i Oblivians. Svejedno, i neuke kritike dobrodošle su sastavu koji tek ima drugi album iza sebe. Dakle, dosta 60’s soula i R’n’B-a, dosta gospela i sve to vezano garažnim prangijanjem neviđenim još od vremena Oblivians i Gories. Ako to nije dovoljno dobra preporuka da dođete na njihov koncert, onda sedite kod kuće i gledajte Grand paradu!

http://www.myspace.com/turpentinebrothers

http://www.turpentinebrothers.com/

http://www.punknews.org/review/3784

http://music.download.com/turpentinebrothers/3600-8588_32-100626320.html

download:

we dont care about your goodtimes (1. album!!):

http://www.mediafire.com/?6ebmddhwuy2

she’s not respectable (video spot!!):

http://www.megaupload.com/?d=87AOCKDN


Bad Music For Bad People

Najava: Rockabilly Psychosis & Garage Disease veche @ Akademija, 16.02.08.


Matori Sale poseduje taj rokabili pedigre, a uz to i "zna svoju muziku", zato ako su kojim sluchajem rokabili'n'sajkobili'n'ska'n'surf'n'garazha te krckanje plocha, "vasha sholja chaja", iskoristite ovu retku priliku, podignite banane i navucite kripersice, poravnajte shishke i stavite podvezice, pa navratite u subotu 16.2. na Akademiju, gde cje vas svojim DJ performansom Torima Lesa aka DJ SALE ROCKABILLY omadjijati i na tanc naterati dokle god vas alkohol ne salomije, treshjnjice pootpadaju, kripersice usijaju ili vas jednostavno lepshe/jache polovine privedu u kakav mrak.....

Ne znam za vas ali Silos se definitivno raduje ovomu ugodjaju i naravno da bicje tamo, bez kripersica, banane ili chega vecj ali alkoholisan definitivno.....

Znachi da rezimiram za sve koje mrzi da chitaju moje djakonije iznad:

Veliki klub od 22h:
ROCKABILLY PSYCHOSIS & GARAGE DISEASE
Rockabilly, psychobilly, ska, surf, garageby DJ SALE ROCKABILLY

A Cjena prava sitnica:
2½ nikshicjka vopsa u limecni u protivuvrednosti u serbische dukatima.....
(150 djunti, prim ur. :))

P.S. i poslushajte kompilaciju po kojoj je ovo veche dobilo naslov necjete pogreshiti.....

Sve vas pozdravlja Vash Silos.....

Dread, aka

Živi utisci: Basement Blues Fest, 07.02, SKC, BGD

Upozorenje – ovaj tekst sadrži nenašminkane kritike, koje ne bi trebalo shvatiti lično. Svim članovima bendova i ostrašćenim fanovima koji boluju od kakvih srčanih problema ili ekstremnih oblika egomanije savetujem oprez pri čitanju. Hvala.

Dakle, kratki presek onoga što nam je 5 bendova (ili 4 i po, zavisi kako gledate na to) priredilo tog vlažnjikavog četvrtka.

Prvi bend u nizu bejaše Kontuzija. Ramones tribute, kome fali još mnogo, mnogo, mnooogo brušenja. Jer jednostavno zvuče kao jedan od demo bendova sa Hita 202-ke. Onih lošijih, sa početka dotičnih večeri. Jeste su vizuelno ugodna pojava (na čemu su pobrali brojne simpatije), ali to ne mož’ biti merilo kvaliteta. Više truda, entuzijazma i rada bi definitivno bilo poželjno.

Posle ovog nastupa, koji se nekako kontuzirajuće odužio, sjajnom svirkom razveselili su nas Ragman. Stvarno su me se baš dojmili. Garaža, pankeraj i surf ruku pod ruku, rif pod rif, možda ne perfektno-perfektno prezentovani, ali bez pogovora dovoljno zlobro. I “New Kind Of Kick” kao šlag na tortu. Svaka čast.

I taman tako odobrovoljena dočekah sledeći bend – Schizophreniju. E pa uzalud sva moja dobra volja. Moje jedino objašnjenje za bend koji svira 10 godina, a tako zvuči, je da su namerno u „aj-dont-giv-a-fak“ drljavom fazonu i to je potpuno ok... iz njihove perspektive. Iz mog ugla i nije baš. Potpuna distorzija, nesklad i nemaštovitost. Zaista nisam muzički puritianac, neki bendovi koje obožavam se mogu nazvati najdrljavijim od drljavih, ali Šizofreničari su zvučali kao prva-druga proba Motorhead tribute benda. Kao što već rekoh, ako je to njihova umJetnička vizija, nemam ništa protiv. Ali nemam ni motiv da se izlažem svoj sluh njojzi.

Ali, ali, ali onda je došao red na zvezde večeri – Psycho Sonic Boris i Hosenfefer. I kako je bilo prijatno čuti to prašenje! Pankenrol u sjajnom, a još domaćem izdanju. Promukli, svetli Borisov vokal zvuči redovno odlično (i ne kažem to iz generalne pristrasnosti prema tom tipu vokala). Ređahu hit za hitom. Između smena pevača, tj. prelaza iz PSB&Hosenfefer u originalni Hosenfefer nije bilo pauze. Krajnje bratski. Hosenfefer su svirali nešto kraće, ali ništa manje žustro (iako preferiram Borisov vokal). Zaista sjajan finiš večeri i daleko bolji nastup nego onaj na Akademiji, tačno 8 meseci ranije. A sledeći put, po mogućstvu bez tolikomesečne pauze, ćemo nadam se čuti i «Psycho». «Wooooo!»

(fotke: biće večeras)

среда, 13. фебруар 2008.

Živi utisci: Two Cow Garage, 12.02., SKC, BGD


Sada kad su se utisci slegli, užasno mi je kad pomislim koliko je falilo da propustim ovaj koncert. Jer moj prvi utisak o bendu, čuvši njihov prvenac, bio je «Ok, dobro je, ali ništa specijalno. Nije moje parče pite. Možda preskočiti?» (postojeca finansijska kriza je imala 70% udela u poslednjem delu te misli). Međutim, preslušavanje trećeg, trenutno aktuelnog albuma «Three» je u mnogome promenilo moj stav – za razliku od predhodnih, koja su se bazirala prvenstveno na pravom amerskom roots rock-u, ovo izdanje je umnogome «zagaraženo» i daleko čvršće, ne samo u pogledu samog gitarskog zvuka, već i same koncepcije i konstrukcije. Pritom zadržavajući roots srž. Epilog priče je da je ta sjajno odsvirana, tipično amerska gitarska melodika, začinjena promuklim vokalima + preporuke i uveravanja da će koncert biti fenomenalan (na tome posebno hvala Reakciji) ipak odvukle moju malenkost na koncert. Da, da, «teško žabu u vodu naterati»...

Po ulasku u malu salu SKC-a, dočekuje nas «predgrupa iznenađenja» (nigde nisu bili najavljeni, last-minute varijanta očigledno) – Šmajser. Uh.... moje emocije u vezi ovog benda su veoma podeljene. Čisto muzički gledano – odlični su. Dobro uravnotežene doze energije i melanholije u pesmama, dobri aranžmani, svaki put kada ih čujem zvuče sve bolje i bolje, sve to stoji. Ali tekstovi... jao. Ok, znam da naš jezik i nije najzahvalniji za sastavljanje lepozvučećih (a pritom lako izgovorljivih) tekstova, ali ovo je zaista previše. Loše rime ili ne-rime, stupidne, šatro-intelektualne metafore, čast izuzecima... Doživljavanje teksta je svakako subjektivna stvar, ali ovom subjektu (meni) vrlo teško ide da pređe preko njih. Pogotovo jer je vokal vrlo čujan i razumljiv, te reči ne možete prečuti. No, da ne grešim dušu na ovom pitanju (k)ukusa, zaista su odsvirali za svako poštovanje.

Nedugo pošto je Šmajser okončao svoj set, izrazito svetloputa momčad, koja su se do tad vrzmala po sali, bez bilo kakve pompe i prethodne pripreme zauzimaju svoje položaje na bini. Instrumenti u ruke, «Hello, we're Two Cow Garage...». Prvi tonovi pesme «Come Back To Shelby» bivaju odsvirani. Ubrzo potom sva očekivanja u vezi svirke bivaju oduvana, tajfunski brutalno.

Zapravo, nije stvar toliko u onome šta je očekivano, već u onome što nije. A mislim da niko iz publike nije očekivao da će se ovo pokazati jednom od najboljih svirki u proteklih godinu dana, možda i više. Vrlo je nezahvalno opisivati naelektrisanje koje se generisalo u sali već na samom početku. Da, sve je bilo tehnički perfektno – vidi se da su svi članovi benda praktično jedno sa svojim instrumentima, da prsti i žice/palice besprekorno sarađuju... Ali nije stvar samo u tome. U pitanju je ogromna, eksplozivna energija nastupa i kreativna hemija koja vlada između članova benda. Ni traga od bilo kakve egomanije, želje dokazivanjem i kompeticije. 2CG deluju kao porodica, koja je jednostavno u potpunosti u prisutna u trenutku, u potpunosti u tome što radi, maksimalno posvećeni, uživaju u svakom zajedničkom trenutku na bini. Taj naboj se oseća kako u vazduhu, tako i u strastvenosti svirke. Kada se uživo sretnete sa bendom koji zaista daje maksimum maksimuma, iskreno i čitavim srcem, jendostavno ne možete da ostanete ravnodušni. To se i videlo – inače mlaka i često nezahvalna BGD publika je bila oduševljena, pomerena sa mesta. Bendu je to dolilo ulje na vatru. Sve to je učinilo da i jednima i drugima doživljaj bude još intenzivniji.

Prvim delom nastupa su, na moju radost, preovladavale stvari sa trećeg albuma – «No Shame», «Should've California», «The Great Gravitron Massacre»... Kako je svirka odmicala, naravno, ubacivala su se i ranija dela, koja su zvučala daleko bolje i energičnije u ovom živom ruhu. Micah-ov i Shane-ov vokal, jedan svetliji, jedan tamniji, oba promukla, se fenomenalno nadopunjuju i u nekim trenucima su činili da se doslovno naježim. I moram da ponovim da sva trojica sviraju fenomenalno. Ako ste mislili da na albumu zvuče dobro, onda uživo zvuče nad-dobro. Kraj seta. Bis, i to ne jedan – publika je iztapšala i izvikala povratak na binu u čak dva navrata, a bend je to jedva dočekao. Uzajamno oduševljenje, obećanje da će doći opet i onda definitivni kraj nastupa.

Tužna istina za sve one koji nisu bili je da sve ovo što izblebetah ne može ni 5% približiti sinoćnu atmosferu. Ovo nije bila samo jedna od svirki za pamćenje, već za raspamećivanje. Živeo bend što je dojahao doovde i pružio u svakom pogledu izuzetan nastup, živeo Bad Music što ih je dovukao, živeli svi koji su prisustvovali... Ovako dobra svirka je baš ono što je potrebno jednom rokenroleru (ili u ovom slučaju, -rolerki) da dopuni baterije kada se zima beznadežno oduži... Sjajno i dabogda se ponovilo!


Fotke: Reakcija






уторак, 5. фебруар 2008.

Najava: Basement Blues Records GARAŽNI FESTIVAL





Garažna pankenrol kuća Basement Blues Records organizuje mini-festivale u Beogradu i Novom Sadu! Imaćete priliku da čujete njihove "pulene", počevši od onih sa već dugom tradicijom (Hosenfefer, Psycho-Sonic Boris, Ragman) do mlađih nada naše male garažne scene. Događaji koji okupljaju ovaj broj domaćih garažera i nisu baš česti, dakle - nije za propustiti.

7. FEBRUAR 2008, 21 h @ SKC, BGD
Cena karte: 250 din.

8. & 9. FEBRUAR 2008. @ CK 13, NS

Najava: Two Cow Garage (Columbus, OH, US) @ ZR, BGD (SRB) & ZG (CRO)



Two Cow Garage formirao je Micah Schnabel pre šest i po godina u Kolambusu, Ohajo. Talentovani mladi dođoš iz malog grada ubrzo je privukao pažnju nekolicine lokalnih rokenrol zaljubljenika, ali presudno je bilo poznantsvo sa Chrisom Flintom, gitaristom i advokatom, koji je već u ranoj fazi razvitka benda primetio Schnabelov dar za pisanje pesama i muzike i koji se još tada ponudio da pomogne kao menadžer i povremeni drugi gitaroš ovog trija.

Može se reći da se Two Cow Garage kreću u vodama alt-country rocka, no, ipak u obzir uzmite i punk-rock prošlost Micaha Schnabela, te nikako ne zaboravite i na poslednju reč u imenu koja ni najmanje slučajno nije tu gde jeste, makar sam izraz benda nemao previše dodirnih tačaka sa garage punkom. Jednostavno, Two Cow Garage na energičan, znojav i glasan način prenose svoju, u suštini, country ili roots-rock priču. Mnogo više slični bendovima poput Marah ili Drive-By Truckers, pa čak i Bruceu Springsteenu, nego bendovima poput Gories ili Oblivians. Svejedno, Schnabelov polupromukli vokal i odvrnuta pojačala iz kojih trešti glasna gitarska muzika, dovoljna su preporuka i za ljubitelje divljijeg rokenrola da ne propuste prve ex-YU nastupe ovog mladog američkog sastava.

Two Cow Garage objavili su tri albuma. Najpre «Please Turn The Gas Back On», 2002. zatim 2004. «The Wall Against Our Back», a prošlogodišnji «Three» pokupio je samo pozitivne kritike i većina recenzenata je složna u jednom - da Micah Schnabel poseduje raskošan talenat koji umnogome podseća na Paula Westerberga, predvodnika The Replacements.

Za ovo koncertno predstavljanje najbolja preporuka je činjenica da se radi o bendu koji je u samo dve godine po objavljivanju prvog albuma kombijem «pregazio» više od 332000 milja. Valjda dovoljno govori o njihovom sviračkom iskustvu, kvalitetu koncerata, a svakako je i sjajan background za jednog rokenrol pesnika kakav je Micah Schnabel oduvek hteo da bude. Delić živih nastupa zabeležen je i na oficijelnom DVD izdanju pod nazivom «The Long Way Around: One Badass Year With Two Cow Garage».

Raspored ex-YU parčeta njihove evropske turneje je sledeći:

Ponedeljak, 11. februar – Zrenjanin @ Klupče

Utorak, 12. februar (22h) – Beograd @ SKC

Sreda, 13. februar – Zagreb @ Teatar &TD

http://www.myspace.com/twocowgarage

http://www.twocowgarage.com/

http://www.badmusicforbadpeople.com/two-cow-garage-columbus-oh-usa


download:

Album «Please Turn the Gas Back On»: http://www.mediafire.com/?6jlnvj2a3yr

Album «Three»: www.sendspace.com/file/9ea4d0

(Bad Music For Bad People)

понедељак, 4. фебруар 2008.

357 STRING BAND - Ghost Town (2006)


Ako vam kažem izvorni planinski bluegrass/country, pomislićete da je u pitanju nešto mlako, meketavo i staromodno.

Ako vam kažem hilbili pank, pomislićete da se može povezati sa prljavim električnim gitarama, poput Nashville Pussy-a.

Medjutim, istina nije ni u jednom od ovih bednih pokušaja definisanja. Zapravo, stavljanje 357 String Band-a i njihovog prvenca «Ghost Town» u bilo kakav kalup je vrlo nezahvalno, da ne kažem zločin. Jer ova četvorka iz Milvokija je uspela da objedini sirovi, planinski country i bluegrass zvuk, koji je pritom potpuno akustičan (možete čuti zvuke banjo-a, akustične gitare, mandoline, violine i kontrabasa), sa oštrinom punk rock-a. Ne tražite dalja opisna objašnjenja, jednostavno je tako – ako poslušate, uverićete se i sami. Smesi dodajte i odlično napisane tekstove, kadkad ekstremno duhovite, kadkad mračne i melanholične, koji se bez izuzetka savršeno uklapaju u atmosferu same kompozicije i dobijate jedno malo remek-delo. Najfascinantnije mi je što je savršeno očuvan duh oba glavna uticaja – izvornog američkog folka i (folk) pank-roka, koji su se u ovom slučaju uklopili kao delovi slagalice. Možda je ovo jasnije uz činjenicu da svi članovi benda imaju punk/rockabilly muzičku prošlost... a onda su odlučili da se vrate korenima. Posledica: country klasici i akustične pesme sa pank tempom notu uz notu, bez bilo kakve naznake neslaganja. Ovo jedinstvo se vidi i na primeru publike 357 String Band-a, koja se sastoji od pankera, bajkera, kauboja, raspalih hipika... Neverovatno, zar ne? Bend je privukao pažnju i mnogih velikih imena sa ove "crossover country" scene, poput Hank Williamsa III i Th' Legendary Shack Shakersa.

«Ghost Town» jednostavno nema lošu pesmu. Vodi vas u svet koji zvuči koliko rustično, toliko i sveže, koliko mistično, toliko i otvoreno. Ako i malo volite amerski ili irski folk i možete da preživite činjenicu da nećete čuti nijedan električni zvuk na ovom albumu - ne propustute. Ako ne... pa, ko zna, možda je vreme da čujete i something completley different...


Tracklist:

1 Pig In a Pen

2 High Lonesome Blues

3 Thank You

4 Shotdown

5 Wishin Id Die

6 Here Comes Hell

7 Only Going Where Ive Gone

8 Up Jump the Devil

9 Stillest Hour

10 Riot Act

11 Evil On My Mind

12 Raise The Moon

13 Hard Times


Žanr: Akustični Hillbilly Bluegrass Punk Country

Izdato: 2006, Rosa Records (za Evropu)

Dwnld (mp3, 128kbps, 43.5 mb, .rar)

http://www.mediafire.com/?bzmrszsw1xg

субота, 2. фебруар 2008.

Živi utisci: R'n'R Soldiers, 31.01., SKC



Posle dobrih sat i po zakašnjenja (problemi na grani, ili šta već), Soldati, po estetskom opredeljenju krajnje neo-hipi, izlaze na binu. Tonsku probu nemaju – jer vreme nije baš na njihovoj strani. Posle kratkog nameštanja i «Check-chek-chek»-ovanja počinju sa svirkom. Nastup je energičan i uigran. Na par greškica (koje su pravili uglavnom gitaristi) se može zažmuriti, pa počeli su da sviraju praktično čim su stigli. Od svih članova, najveće pohvale verovatno zaslužuje bubnjar. Izvedba pesama se ne razlikuje preterano od snimka sa nosača zvuka – R'n'R sa modernom MTV melodikom, mora se priznati malo jednoličan, ali svejedno, pošteno odsviran. Mnogi, uključujući i moju malenkost, su se nadali bar malko prljavijem nastupu, no sve je imalo kranje moderan glanc. Međutim, tu poliranost remeti pucanje glasa vokaliste posle nekih 40-ak minuta. Upinjao se da izvuče stvar kako valja, ali nije vredelo, glasne žice jednostavno nisu slušale. Sviraju još možda 3 pesme i nastup se završava. Da, show je trajao čitavih 50-ak minuta. Gubljenje glasovnih sposobnosti je svakako skratilo minutažu nastupa, ali tome je sigurno doprineo još jedan faktor – publika.

Da, po ko zna koji put ponavlja se ista priča – koncertu je prisustvovalo u vrh glave 50 ljudi. Od kojih su 10-ak koji su zauzeli prve redove bili fotografi i kamermani (ništa protiv kolega mi naravno... doduše ima primeraka kojima bih rado uskratila pravo na fotoaparat, a i kiseonik). Sa brojem ljudi praktično nedovoljnim da se stvori utisak svirke, definitivno se ne može očekivati da atmosfera bude na nivou. Posledično, ne može se očekivati ni da bend bude zadovoljan, ni da pevač nastavi da kida svoje grlo zbog šačice posmatrača/slušalaca. Takođe, nedelju dana ranije smo bili svedoci još neposećenijeg koncerta Bubblegum Screw-a u Šipražiju. Bend je sjajno isprašio, no u to se uverio mizerno mali broj ljudi.

Moje mišljenje je da situacija nema veze ni sa samim bendom, ni sa marketingom, niti sa bilo kojim drugim faktorom vezanim za sam događaj, već sa mentalitetom i stanjem svesti publike, grada, nacije. Odlika masovne kulture je da se prati isključivo određeni trend, bez bilo kakvog subjektivnog suda o kvalitetu. Jednostavno se sledi put koji ti neko asfaltira i postavi ti strelice kuda treba da se krećeš. Svakako dobar primer za ovo je svima nam dobro poznat turbo-folk i fenomen splavova, ali šta se dešava kada se isti model ponašanja prenese na sub-kulture? Jedno se favorizuje, a drugo odbija, bez mnogo razmišljanja. Sledi se trend, bez postavljanja pitanja. Svi postaju jedna ogromna amorfna masa. Kolektivna svest u ovom slučaju ne predstavlja ništa pozitivno.

Pripišite to razlogu kom god želite, ali činjenica je da je raja (pogotovo mlađi deo) izgubila naviku, zaboravila kulturu posećivanja koncerata i otkrivanja novih bendova. Činjenica je da će većina između koncerta od par stotina kinti i zapijanja na klupi za iste pare - izabrati ovo drugo, slušajući muziku sa telefona. A zašto bi se sam cimao, zašto bi uopšte razmišljao ako ti je neko već servirao ručak? Pa čak i ako su govna na meniju, nije bitno. Bitno je da će i svi tvoji drugari sesti za taj isti sto i olizati tanjire. Ako oni jedu, pa ne može biti toliko loše...

Naravno, ovo se može preneti i na druge oblasti kulture i društva... Vrlo optimistična situacija. Kako će se sve kretati, ostaje da se vidi.



Fotke by Reakcija