четвртак, 17. април 2008.

Živi utisci: Tunnel Of Love, Jack Of Heart, 09.04.08, SKC

Ovakve fešte se retko dešavaju. Šteta što nemaju više očevidaca.

Dakle, za to prolećnu noć 9-og aprila, naširoko poznati Bad Music For Bad People nam je zakuvao nešto za šta se već po bilbordu moglo reći da će biti, u najmanju ruku, neobičan nastup.

Pre ove čudnjikave skupine na binu su istupili prvo Šmajser, čiji se nastup nije razlikovao od onog pred Two Cow Garage, o kome je već pisano. Ako izuzmemo činjenicu činjenicu da su ovog puta svirali pred gotovo praznom salom, pa su možda bili nešto manje nadahnuti.

Prostor se nije mnogo popunio ni kada su na scenu kročili francuzi Jack Of Heart, koji su pružili poštenu i energičnu svirku. U prvim (a i daljnjim) redovima su ponovo dominirali fotografi i tek po koji entuzijastični pojedinac.


Usledila je kratka pauza, tokom koje je već počelo da se zbiva nešto čudno – centar dešavanja se sa bine prešaltovalo na sred male sale SKC-a. Montiran je bubanj. Doneta su pojačala, a novogodišnje lampice koje su ih prekrivale zasvetleše. I nedugo potom gospoda u hulahopkama otpočeše svoju jedinstvenu predstavu.

Trash garaža je najavljena – trash garažu je 20-30 posetilaca koncerta i dobilo. Uz napomenu da se u glavama članova benda koncept «garaže» očigledno ukršta sa konceptom «pećine». Ovaj zaključak se, ako ni iz čega drugog, mogao izvući iz bubnjarevog mahnitog zlostavljanja svog instrumenta. U krajnje pračovečnom položaju, pognute glave, jednostavno nije stajao. Ako instrumenti imaju dušu – njegov bubanj ju je svakako ispustio. Gitara se nadovezivala na ritam i generisali su buku, pravu garažnu treš buku. Pitanje stava je da li je volite ili ne – ja i nisam neki fan, tako da se moj sud verovatno ne može uzeti kao objektivan. «Pesme», odnosno iz perspektive moje malenkosti, deonice buke, su se pretakale jedna u drugu, odajući nesputanu, divlju energiju, ali i previše parajući bubne opne bez mnogo smisla. Međutim, kvaka Tunnel Of Love je sam nastup. Sam izgled benda, lišenog svega osim crno-belih prugastih hulahopki i pokojeg pregolemog komada nakita, je samo površina, bizarna statika. Na nju se nadovezuje još bizarnija dinamika. Pored pomenutog pećinskog bubnjanja, bilo je tu penjanja i puzanja po šanku, skakanja, lomljenja baštenske stolice koja se «slučajno» tu zadesila, potpune dominacije «show floor-om» i valjanja po istom, kao i pipkanja, štipkanja i zavođenja publike, kako ženskog, tako i muškog dela. Krajnje namere ove poslednje aktivnosti nisu do kraja razjašnjene, jer niko nije bio preterano voljan da se odgovori na upućeni zov. Ovaj trash mjuzikl je trajao nešto manje od sat vremena i pružio je učmaloj beogradskoj publici nesvakidašnji haos, koji ona možda i ne zna da ceni. Mnogi su ostali u čudu, pored bačene gitare i polomljene stolice, u svetlosti novogodišnjih lampica. Uostalom, ovo je jedan od događaja gde slika govori više od reči:










Photo:

*Reakcija - Tunnel Of Love
(kompletna galerija na: http://picasaweb.google.com/reakcija/)

*Hellbilly Kali [KHHK] - Shmajser & Jack Of Heart
(ostali radovi: http://www.flickr.com/photos/kalissa_zps/)


Нема коментара: