четвртак, 17. април 2008.

PHILLIP ROEBUCK - Fever Pitch (2006)

«One man» + «Bendžo» su verovatno dva pojma dovoljna da neupućene i generalno, ljude koji nisu zagriženi za američke narodnjake navedu na pomisao o nekom bezubom starkelji iz 19-og veka koji krati vreme dok čeka da mu se zlato pojavi u situ. Dakle, asocijacija na nešto «high lonesome», obmotano paučinom i dosadno (sram, sram da vas bude! prim. aut.). U slučaju Phillipa Roebuck-a to može biti najlakomislenija i najneosnovanija predrasuda koju ste u muzičkim vodama stvorili. Upravo zato što je potpuna suprotnost one man banjo vratolomiji koju dotični izvodi.

Osim zaključka da se ne može ukalupiti ni u jednu kategoriju kantrija, bilo izvornog ili modernog, ono što Roebuck radi je vrlo teško pretočiti u reči. Možda je od pomoći sagledati sam koren - reći da je svoju karijeru otpočeo sa 22 dolara vrednim bendžom i «bubnjem» sklepanim od kofera i kolica za prtljag. I to nigde drugde do u metrou jednog megalopolisa kao što je Njujork.

Kada se nešto izvorno, sirovo, prirodnjačko, kao što je banjo i ubrzani puls urbanog ljudskog mravinjaka kao što je velika Velika Jabuka i njena ključna žila kucavica – podzemna železnica sudare u jednom čoveku, posledica je prenošenje siline tog udarca na njegovu muziku. To je ono što ovde prožima svako okidanje žice. Sigurna sam da nikad niste ni pomislili da bendžo može da se «vozi» brzinom koju poseduje Roebuck, na način koji ga čini gotovo novim instrumentnom. Vožnja sa rokenrol, pa i pank stavom i energijom. Tu je i ritam zbog koga ćete vrlo teško moći da zadržite udove mirnim. Sve bridi od energije, čak i na retkim tačkama na albumu kada Roebuck uspori. A pritom, čitavo to ludilo zadržava savršenu lepotu dvoinstrumentalne jednostavnosti.

Nesputanost «banjo ninje», kako su ga fanovi pokrstili, zabeležena pod iskusnim uhom Steve Albini-a, će vam definitivno izazvati oscilacije krvnog pritiska. Nemojte pomisliti da je premeštanjem u studio Roebuck-ov zvuk izgubio išta od svog uličarskog, neobrijanog šarma. Sumanuti intenzitet banjo kidanja je ostao jednako nenarušen i minimalan. "Whirling one-man banjo ninja is in fighting form."


Tracklist

1. Monkey Fist

2. Movement

3. Jackass Blues

4. In the Hole

5. Little Bo Peep

6. Pocket Knife

7. Can I Keep You

8. Come on Home

9. Love for the Damned

10. Travel Light



Žanr: One-Man Banj'n'Roll

Izdato: 2006, Manual Records

Dwnld (m4a, 128 kbps, 28 mb, .rar):

http://www.mediafire.com/?kr1xcd2zcwt

http://rapidshare.com/files/107469686/PS-FP.rar.html

http://rapidshare.de/files/39116071/PS-FP.rar.html




Нема коментара: